Jesień to okres, w którym spadki nastroju są częstsze i wyraźnie odczuwalne. Pośród wielu czynników najczęściej wspominanym jest zdecydowanie brak słońca. Niedobór słońca skutkuje zbyt niskim poziomem witaminy D, co wpływa na częste występowanie “jesiennej chandry”. Jak jej przeciwdziałać? Podpowiadamy!
Wpływ witaminy D na nastrój
Chociaż witamina D znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ kostno-szkieletowy, jej oddziaływanie na stan psychiczny jest mocno niedoceniane. Trzeba wiedzieć, że niedobory witaminy D mogą prowadzić do poważnych spadków nastroju i pogorszenia samopoczucia. Są badania potwierdzające znaczny udział niedoborów witaminy D w powstawaniu stanów depresyjnych i depresji. [1]
Wiadomo również, że wspomniana substancja jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a receptory witaminy D znajdują się dokładnie w tych samych obszarach mózgowia, które odpowiadają za spadki nastroju i rozwój depresji. [2] Więcej o działaniu witaminy D dowiesz się z tego artykułu: https://www.mollers.pl/w-czym-jest-witamina-d/.
Witamina D – skąd brać ją zimą?
Jak wiadomo, zdecydowana większość witaminy D w organizmie, to witamina endogenna, pochodząca z syntezy przeprowadzanej przez organizm pod wpływem promieni UV. [3] Niestety, w okresie jesienno-zimowym witamina D nie jest syntetyzowana niemal wcale, ze względu na niską jakość promieni słonecznych i krótki czas ekspozycji. Dlatego właśnie należy zadbać o odpowiednią dietę, uwzględniającą produkty bogate w witaminę D. Do menu powinny trafić m.in.:
- tłuste ryby morskie, np. dorsz;
- grzyby, np. borowiki;
- nabiał, np. jajka.
Niestety, często ilość witaminy D dostarczanej wraz z dietą jest niewystarczająca, stąd – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – konieczna jest jej suplementacja.
Witamina D – suplementacja
Jednym z najlepszych i naturalnym źródeł witaminy D jest tran z wątroby dorsza atlantyckiego. Zawiera on nawet 600 IU cennej substancji. Wśród dostępnych na rynku tranów warto zwrócić uwagę na preparaty wyspecjalizowanych marek, takich jak firma Möller’s. Od ponad 168 lat tworzy ona trany dla całej rodziny, pochodzące od ryb poławianych w Lofotach i Vesteralen, które mają jedne z najczystszych wody na świecie.
Witamina D to jedna z najbardziej wszechstronnych witamin, a jej wpływ na samopoczucie jest nieoceniony. Połączenie diety i suplementacji pozwala ograniczyć jesienną chandrę do minimum.
Bibliografia
- https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/vitamin-d-deficiency-and-depression-in-adults-systematic-review-and-metaanalysis/F4E7DFBE5A7B99C9E6430AF472286860
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891061804001176?via%3Dihub Eyles DW, Smith S, Kinobe R, Hewison M, McGrath JJ. Distribution of the vitamin D receptor and 1 alpha-hydroxylase in human brain. J Chem Neuroanat. 2005 Jan;29(1):21-30. doi: 10.1016/j.jchemneu.2004.08.006. PMID: 15589699.
- Hanna Myśliwiec, Michał Myśliwiec. Rola witaminy D w ustroju. „Medycyna po Dyplomie”. Wrzesień 2007. 16/9