Dobra odporność organizmu nie pozwala na rozwój infekcji oraz skraca czas ich trwania. Skuteczne zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych i niedopuszczenie do ich namnażania to bardzo ważna funkcja układu immunologicznego. Sprawdź, jak wspierać ten mechanizm, by cieszyć się zdrowiem w okresie infekcyjnym!
Filary zdrowia – naturalne sposoby na odporność
Wśród najskuteczniejszych metod wzmacniania odporności wymienia się naturalne sposoby. Należą do nich:
- dobrze zbilansowana dieta bogata w wysokiej jakości produkty,
- przebywanie na świeżym powietrzu i hartowanie organizmu,
- odpowiednia dawka ruchu oraz odpoczynek i relaks,
- suplementacja witamin i minerałów.
O zdrowie, zróżnicowaną dietę i aktywność fizyczną należy troszczyć się przez cały rok, jednak okres zimowy i wiosenny to czas intensywnej pracy układu odpornościowego. Zróżnicowana dieta, unikanie używek, przebywanie na świeżym powietrzu oraz suplementacja pomogą przetrwać okres wzmożonej aktywności wirusów – powiedział w rozmowie z nami ekspert z Allecco.pl – portal o zdrowiu.
Dieta na odporność – co i jak jeść?
Dobrze opracowana dieta musi odpowiadać zapotrzebowaniu organizmu. Aby dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników, dania powinny składać się z węglowodanów, białek i tłuszczów w odpowiednich proporcjach. Oprócz tego należy stosować zasady zdrowego odżywiania. Urozmaicone posiłki powinny być spożywane w regularnych odstępach czasu. Najlepiej, by były bogate w warzywa i owoce. Zimą i wczesną wiosną warto spożywać kiszonki i produkty fermentowane, które wspierają florę bakteryjną jelit, ponieważ ma to korzystny wpływ na odporność. Dobrym pomysłem jest sięganie po rozgrzewające przyprawy.
Jednocześnie należy unikać spożywania nadmiaru cukru, a także wysoko przetworzonej żywności. Słodycze, chipsy, fast-food, słodzone napoje i potrawy smażone na głębokim tłuszczu lepiej jest zachować na specjalne okazje. Aby uzupełnić w diecie witaminy i minerały, możesz sięgnąć po suplementy ze składnikami takimi jak witamina C, A, E, D oraz witaminy z grupy B.
Jak hartować organizm zimą i wiosną?
Hartowanie to nic innego jak przyzwyczajanie ciała do niskich temperatur zimą i wiosną. Przebywanie na zewnątrz i dopasowanie stroju do pogody to skuteczny sposób na wspomaganie odporności. Unikaj przegrzewania się. Najlepiej ubieraj się na cebulkę, by w razie czego szybko móc zmodyfikować liczbę warstw.
Ruch i odpoczynek – w zdrowym ciele zdrowy duch
Bardzo ważne dla zachowania odporności jest utrzymanie równowagi w organizmie. W tym celu warto zapewnić sobie regularną umiarkowaną aktywność fizyczną. Trzeba też pamiętać o odpoczynku. Relaks i spokojny sen są potrzebne do tego, by organizm mógł się zregenerować i wzmocnić. Wtedy będzie gotowy do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, z którymi będzie miał kontakt.
Troska o zdrowie to bardzo ważne zadanie. Zadbaj o swoją odporność, stosując się do naszych wskazówek. Sam się przekonasz, że sezonowe infekcje zimą i wiosną nie będą tak częste, jak dawniej!