Kolba miarowa należy do grupy szklanych sprzętów laboratoryjnych. Tego rodzaju naczynie znalazło zastosowanie przy analizie ilościowej do sporządzania roztworów mianowanych oraz stworzenia precyzyjnych rozcieńczeń. Kolba wyglądem przypomina gruszkę o płaskim dnie, która posiada długą, wąską szyjkę. Na szyjce znajduje się kreska, oznacza ona miejsce, do którego powinno się napełnić naczynko, aby uzyskać objętość, na jaką jest wykalibrowana kolba.
Kolba miarowa służy do przygotowania roztworów o konkretnym stężeniu. W tym celu do kolby zostaje wprowadzona dokładna ilość odważonej substancji stałej bądź ciekłej za pomocą specjalnego lejka. Stosunkowo często stosowane są przygotowane handlowo naważki, które są umieszczone w szklanych czy też plastikowych ampułkach. Kolejny etap to przemycie naczynka wagowego bądź ampułkę, a także lejek przy użyciu nie dużej ilości rozpuszczalnika. Następnie kolba jest zamykana korkiem, a znajdującą się w niej substancje z rozpuszczalnikiem należy rozpuścić. Po wykonaniu tej czynności i całkowitym rozpuszczeniu znajdującej się w środku substancji stałej, naczynie laboratoryjne zostaje dopełnione do kreski zgodnie z meniskiem, jakie tworzy dany rozpuszczalnik. W momencie, gdy już zostanie kolba dopełniona do odpowiedniego momentu należy dokładnie wymieszać zawartość kolby miarowej obracając ją kilkanaście razy. Trzeba pamiętać, że gdy dopełniamy roztworem kolbę należy mieć wzrok na wysokości kreski znajdującej się na naczyniu. Ważnym faktem jest, że w kolbach miarowych nie przeprowadzamy reakcji chemicznych i nie powinno się ich podgrzewać. Ingerencja ciepłego powietrza bądź ciepłej wody może spowodować trwałe zmiany w objętości tego naczynia laboratoryjnego.
Gdy już został przygotowany roztwór, możemy go przenieść w inne docelowe miejsce do dalszych analiz. Należałoby uwzględnić fakt, że w momencie przenoszenia cieczy, jej niewielka ilość może pozostać na ściankach naczynia i objętość roztworu może się znacznie zmienić. W tym przypadku roztwór może zostać pobrany za pomocą pipety o precyzyjnej objętości, w tej sposób odmierzamy taką ilość jakiej potrzebujemy.
Jednak są sytuacje, kiedy sporządzony roztwór nie jest tak dokładny jak oczekiwaliśmy. Dzieje się tak w momencie, gdy danej substancji nie jesteśmy wstanie dokładnie odważyć np. ciecze lotne. Również mogą być one zanieczyszczone, chłonąć wodę czy też reagować z dwutlenkiem węgla. W takiej sytuacji miano roztworu oznaczane jest poprzez miareczkowanie.
Najczęściej spotykanym rodzajem kolb miarowych są kolby bezbarwne, lecz w przypadku pracy z związkami chemicznymi wykazującymi światłoczułość wykorzystywane są kolby bursztynowe.
Kolby miarowe znalazły zastosowanie w wielu miejscach, takich jak laboratoria żywnościowe, przemysłowe oraz chemiczne.