Witamina C to substancja rozpuszczalna w wodzie, której ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też związek należy dostarczać do ustroju z zewnątrz – wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety. Witamina C odgrywa w ustroju szereg istotnych ról, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina C – co to?
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, to związek rozpuszczalny w wodzie, którego nadmiar usuwany jest z organizmu wraz z moczem i potem. To substancja, którą należy dostarczać do ustroju wraz z codziennym jadłospisem lub w postaci suplementów diety, ponieważ organizm człowieka nie jest zdolny do samodzielnej syntezy związku.
Witamina C to silny przeciwutleniacz, który wyróżnia się wysoką aktywnością biologiczną. Substancja często wykorzystywana jest jako dodatek do żywności oznaczony symbolem E300.
Źródła witaminy C w żywności
Witaminę C należy dostarczać do ustroju wraz z codziennym jadłospisem. Największe ilości kwasu askorbinowego można znaleźć w świeżych owocach i warzywach, takich jak m.in.:
- czarna porzeczka,
- acerola,
- cytryna,
- kiwi,
- truskawka,
- papryka,
- brokuły,
- kalarepa,
- kalafior.
Witamina C jest wrażliwa na światło, obecność tlenu i wysoką temperaturę. Dlatego też za źródła związku uznaje się przede wszystkim surowe warzywa i owoce.
Właściwości witaminy C – jak kwas askorbinowy wpływa na organizm?
Witamina C może wspierać funkcjonowanie organizmu człowieka, m.in. korzystnie oddziałując na pracę układu krążenia. Dodatkowo kwas askorbinowy może zwiększać przyswajanie żelaza z produktów pochodzenia roślinnego, a także może pomagać we właściwej produkcji kolagenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, dziąseł, zębów, kości i chrząstki. Mikroskładnik może wspierać pracę układu odpornościowego i łagodzić przebieg infekcji, a także skracać czas ich trwania. Ponadto związek może chronić skórę przed działaniem wolnych rodników i promieniowaniem UV, zwalczając reaktywne formy tlenu i zmniejszając stres oksydacyjny.
Jakby tego było mało, witamina C może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszać uczucie zmęczenia i znużenia, a także wzmacniać kości i przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Suplementacja witaminy C
Witamina C to składnik, który należy dostarczać do ustroju wraz z pożywieniem. Wśród osób, które stosują nieprawidłową, źle zbilansowaną dietę, a także w gronie osób, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na związek, m.in. wśród sportowców i seniorów, dodatkowo warto rozważyć stosowanie suplementów diety bogatych w witaminę C – https://ostrovit.com/pl/menu/witamina-c-18949.html.
Na rynku można znaleźć wiele różnych preparatów witaminowych, które zawierają wyłącznie kwas askorbinowy lub stanowią kompleksowy zestaw różnych mikroskładników. Witamina C jest dostępna w różnych postaciach – w formie proszku, w tabletkach czy kapsułkach, a dobór odpowiedniego suplementu diety to kwestia indywidualnych potrzeb i upodobań konsumenta.
Poszukując najlepszego suplementu diety z witaminą C warto zapoznać się z ofertą marki OstroVit. Szeroki wybór wartościowych preparatów sprawia, że każdy konsument niezależnie od doświadczenia i poziomu zaawansowania, znajdzie produkt odpowiadający jego indywidualnym preferencjom.