Kurs specjalistyczny dla pielęgniarek
Na podstawie danych prezentowanych na stronie internetowej Centrum Kształcenia Podyplomowego Pielęgniarek i Położnych w Warszawie dowiadujemy się, że kurs specjalistyczny, któremu przyjrzymy się dzisiaj bliżej, w latach 2016 – 2022 ukończyło ponad 2 150 pielęgniarek.
Te osoby w ciągu 7 lat ukończyły kurs specjalistyczny dla pielęgniarek – żywienie dojelitowe i pozajelitowe. Celem kształcenia tego kursu, zgodnie z programem zatwierdzonym przez ministra zdrowia jest przygotowanie pielęgniarki do samodzielnego udzielania świadczeń zdrowotnych w zakresie opieki nad chorym dorosłym i dzieckiem z zastosowanym żywieniem dojelitowym i pozajelitowym.
Na realizację programu kursu specjalistycznego zostało przeznaczonych 200 godzin dydaktycznych:
- zajęcia teoretyczne – 90 godz.;
- zajęcia praktyczne – 110 godz.
Zgodnie z ustawą z dnia 15 lipca 2011 r. o zawodach pielęgniarki i położnej (Dz. U. z 2014 r., poz. 1435 z późn. zm.) kurs specjalistyczny kończy się egzaminem teoretycznym, przeprowadzonym w formie pisemnej lub ustnej, albo egzaminem praktycznym.
Efekty kształcenia – pielęgniarstwo opieki paliatywnej
Zaświadczenie o ukończeniu kursu specjalistycznego – Żywienie dojelitowe i pozajelitowe otrzymuje pielęgniarka, która:
1) w zakresie wiedzy posiada:
- specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia dojelitowego i pozajelitowego;
- znajomość regulacji prawnych i norm etycznych odnoszących się do udzielania specjalistycznych świadczeń zdrowotnych w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego;
2) w zakresie umiejętności potrafi:
- świadczyć samodzielnie opiekę specjalistyczną z zakresu żywienia dojelitowego i pozajelitowego;
- nauczyć chorego i jego rodzinę, opiekunów postępowania zapobiegającego powikłaniom żywienia dojelitowego i pozajelitowego;
- doradzać członkom zespołu opieki zdrowotnej w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego;
- prowadzić szkolenia w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego.
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe – literatura
Poniżej prezentujemy publikację dostępną w Sklepie Pielęgniarek i Położnych, która zawiera informacje w temacie postępowania dietetycznego u pacjentów np. poddawanych terapiom onkologicznym.
K. Koper: Żywienie w chorobie nowotworowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021
W książce omówiono:
- znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego,
- zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej z omówieniem poszczególnych rodzajów diet w leczeniu onkologicznym,
- wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów,
- ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
- wpływ leczenia systemowego na żywienie chorych z uwzględnieniem skutków ubocznych, a także zasady odżywiania w przypadku ich wystąpienia,
- wpływ radioterapii na żywienie pacjentów oraz wczesne i późne powikłania tego leczenia,
- znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego i wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi,
- mity i stereotypy żywieniowe,
- aspekt psychologiczny w procesie żywienia.
źródło: pzwl.pl
Liczba pielęgniarek, które chcą odbyć kurs specjalistyczny w dziedzinie żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Z danych (na dzień 25 lipca 2023 roku) zamieszczonych w Systemie Monitorowania Kształcenia Pracowników Medycznych wynika, że liczba zainteresowanych pielęgniarek odbyciem kursu specjalistycznego w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego to ponad 600 osób.
Poniżej publikujemy szczegółowe dane z podziałem na województwa.
Województwo: | Liczba pielęgniarek, które zgłosiły swój udział w kursie |
dolnośląskie | 0 |
kujawsko-pomorskie | 65 |
lubelskie | 30 |
lubuskie | 0 |
łódzkie | 25 |
małopolskie | 30 |
mazowieckie | 80 |
opolskie | 0 |
podkarpackie | 65 |
podlaskie | 50 |
pomorskie | 25 |
śląskie | 110 |
świętokrzyskie | 65 |
warmińsko-mazurskie | 0 |
wielkopolskie | 75 |
zachodniopomorskie | 0 |
Razem: | 620 |
źródło danych: smk2.ezdrowie.gov.
Opracowanie: Daria Krajewska pielegniarki.info.pl